Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕΡΟΣ 4ο και Τελευταίο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕΡΟΣ 4ο και Τελευταίο
Συμβουλές Υγείας

Ιατρός Μαριάννα Σταματιάδου
Ειδικός Παθολόγος, Λιπιδιολόγος, Διατροφολόγος
2610-224858
Κορίνθου 293, 26221, Πάτρα

Και κάποιες γενικές αρχές…

Βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης του καρκίνου, είναι το όξινο, γεμάτο υδατάνθρακες και χωρίς οξυγόνο περιβάλλον.

Εξαλείφοντας αυτούς τους παράγοντες «φιλοξενίας», θα ελαχιστοποιήσουμε τη πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου.

Τέλος ακολουθώντας μια αλκαλική διατροφή, εξουδετερώνουμε πλήρως το όξινο περιβάλλον που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του καρκίνου και πολλών άλλων παθήσεων.

Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τις παρακάτω αρχές στις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να νιώθουμε μέρα με την μέρα πιο δυνατοι.

Αρχή 1. Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά σε ημερήσια βάση(κατα προτίμηση βιολογικά).
Αρχή 2. Προτιμούμε το ελαιόλαδο ως βασική λιπαρή ουσία.
Αρχή 3. Καταναλώνουμε δύο φορές τη βδομάδα ψάρια (πλην ξιφία) και όσπρια.
Αρχή 4. Εντάσσουμε καθημερινά στη διατροφή μας την κατανάλωση δημητριακών, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένων.
Αρχή 5. Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (επεξεργασμένου )και προϊόντων αυτού( ιδιαίτερα τα αλλαντικά).
Αρχή 6. Μειώνουμε την κατανάλωση του αλκοόλ.
Αρχή 7.Ηρεμια και αποφυγή στρες
Αρχή 8. ΠΙΣΤΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ποιές τροφές να αποφεύγετε;

  • Τρανς λιπαρά οξέα (τηγανητές πατάτες fast food, ντόνατς, onion rings, ορισμένα είδη μπισκότων εμπορίου, ορισμένα είδη κρουασάν εμπορίου, ορισμένα είδη έτοιμων κέικ),
  • Βαριά τοξικά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο και ο μόλυβδος, τα οποία δυστυχώς μπορούμε να τα συναντήσουμε σε όποια τρόφιμο παράγεται και συλλέγεται από περιβάλλον επιβαρυμένο με αυτά τα μέταλλα (π.χ. ξιφίας λόγω επιβάρυνσης των θαλασσών και επειδή βρίσκεται πολύ ψηλά στην τροφική αλυσίδα, λαχανικών βολβών που καλλιεργήθηκαν σε επιβαρυμένο έδαφος, κ.λπ.).

Με ποια είδη καρκίνου συνδέεται η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ το ποσοστό των παχύσαρκων υπερβαίνει το 25%. Η συχνότητα της αυξάνεται δε, με επιδημικούς ρυθμούς . Αιτία του ανησυχητικού αυτού φαινομένου αποτελεί μεταξύ των άλλων ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από έλλειψη φυσικής άσκησης και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Η σύγχρονη αυτή διατροφή στις «πολιτισμένες» δυτικές κοινωνίες , η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της ολικής πρόσληψης θερμίδων αλλά κυρίως από αύξηση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους και μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Το διατροφικό αυτό μοντέλο σχετίζεται πέραν της παχυσαρκίας και με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και με μερικές μορφές καρκίνου.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας, η παχυσαρκία φαίνεται πως αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του κόλου, του προστάτη, του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του νεφρού και της χοληδόχου κύστεως. Επιπλέον, κάποιες μελέτες αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ, στο πάγκρεας, στο ορθό και στον οισοφάγο.

Ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος και ούτε απαραίτητα ενιαίος για όλες τις μορφές καρκίνων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφορά περιβαλλοντικούς παράγοντες κοινούς για την εμφάνιση παχυσαρκίας και ορισμένων κακοηθειών ενώ σε άλλες δυνατόν να εμπλέκονται και κοινοί γονιδιακοί παράγοντες.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

  • Παχέος εντέρου -κόλον
  • Ήπατος
  • Στομάχου
  • Οισοφάγου
  • Παγκρέατος
  • Χοληφόρων
  • Μαστού
  • Ωοθηκών
  • Νεφρών
  • Προστάτου
  • Θυρεοειδούς
  • Μυελού των οστών
  • Εγκεφάλου
  • Λέμφωμα τύπου non-fodgkins (γυναικες)
  • Λεπτού εντέρου

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος του μαστού αυξάνεται στις παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (είναι σαφώς λιγότερος προεμμηνοπαυσιακά). Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε αυτές τις γυναίκες. (Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες πριν την εμμηνόπαυση ενώ μετά την εμμηνόπαυση παράγονται και από το λιπώδη ιστό ο οποίος είναι αυξημένος στις παχύσαρκες γυναίκες).

Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο μάλιστα, παρουσιάζουν οι γυναίκες που έχουν κεντρική κατανομή του λίπους (το λίπος συσσωρεύεται στο κορμό και ενδοκοιλιακά παρά στη περιφέρεια δηλ στους γλουτούς και στους μηρούς).

Ιατρός Μαριάννα Σταματιάδου
Ειδικός Παθολόγος, Λιπιδιολόγος, Διατροφολόγος
2610-224858
Κορίνθου 293, 26221, Πάτρα
Ελλάδα

Doctor Marianna Stamatiadou
Qualified Pathologist, Lipidiologist-Diabetologist, Nutritionist
0030-2610224858
Korithnou 293, 26221 Patras
Greece