Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εμμηνόπαυση και απόλαυση στο σεξ-Δικαίωμα για όλες τις γυναίκες

Εμμηνόπαυση και απόλαυση στο σεξ-Δικαίωμα για όλες τις γυναίκες
Ειδήσεις Υγείας Συμβουλές Υγείας

Εμμηνόπαυση και απόλαυση στο σεξ, Δικαίωμα για όλες τις γυναίκες

Κωνσταντία Κουλουμπή : επικοινωνία ΕΔΩ
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,
Επιστ. Συνεργάτις ΛΗΤΩ

Για αρκετές γυναίκες η έλευση της εμμηνόπαυσης ακολουθείται και από διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό πλέον δεν είναι αποδεκτό, ακόμα και για λόγους σωματικής υγείας και ψυχικής ισορροπίας. Ποιες λύσεις, λοιπόν, προσφέρει η ιατρική και με τι αποτελέσματα;

Εμμηνόπαυση ονομάζουμε την παύση της εμμήνου ρήσεως για 12 κύκλους-μήνες και συμβαίνει κατά μέσο όρο στο 51ο έτος της ηλικίας μιας γυναίκας. Ήδη με την απώλεια των πρώτων κύκλων της περιόδου εμφανίζονται συμπτώματα που οφείλονται στην πτώση των ωοθηκικών ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης):

  • Αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις, εφύδρωση).
  • Μεταβολές διάθεσης (αίσθημα στενοχώριας, φόβος, άγχος, υπερευαισθησία, νευρικότητα).
  • Αλλαγή σωματικού βάρους ενίοτε.
  • Αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα (ουρολοιμώξεις, συχνουρία, ακόμα και ακράτεια)
  • Ελλιπής αιμάτωση και λίπανση του κόλπου (διότι τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην κατασκευή των αγγείων του κολπικού επιθηλίου και στην παραγωγή βλέννας) με αποτέλεσμα ξηρότητα και απώλεια της ελαστικότητάς του κόλπου, κολπίτιδες, ατροφία και μοιραία πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια) και τραυματισμός.
  • Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών παύει να απολαμβάνει το σεξ και αρχίζει να το αποφεύγει σιγά σιγά.

Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται αρνητικά και από τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που έχει η γυναίκα την περίοδο αυτή λόγω πτώσης των ορμονών, τον γενικότερο τρόπο ζωής της, ίσως την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος για τον επί χρόνια σύντροφο κ.λπ.

Δυστυχώς, καθοδηγείται υποσυνείδητα και από θρησκευτικά και ηθικά-κοινωνικά πρότυπα του παρελθόντος, πρότυπα που ήθελαν μία γυναίκα «ανήθικη» εάν είχε σεξουαλικές επιθυμίες σε «μεγάλη» ηλικία, πρότυπα που συνέδεαν το σεξ μόνο με τη γονιμότητα. Και εάν ο σύντροφος δεν είναι και αυτός από την πλευρά του διατεθειμένος να δείξει περισσότερη «υπομονή» στο σεξ, τότε η γυναίκα αρχίζει να το αρνείται και μοιραία αλλάζει η ποιότητα ζωής της και η σχέση της με τον σύντροφό της.

Υπάρχει λύση

Οι στατιστικές δείχνουν δυστυχώς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν ζητά βοήθεια από τον γυναικολόγο, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει λύση. Η σύγχρονη γυναίκα όμως δεν πρέπει να αφήσει τα ταμπού του χθες να επηρεάσουν την σωματική και ψυχική της υγεία! Δεν θα αφήσει πρότυπα του παρελθόντος, φτιαγμένα για γυναίκες μιας άλλης εποχής, που γερνούσαν νωρίς και ζούσαν το πολύ 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, να επηρεάσουν τη θηλυκότητά της και την ποιότητα ζωής της. Η μεταμμηνοπαυσιακή σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα από τα σημαντικότερα συμπτώματα και όχι μόνο δεν είναι ντροπή να ζητούν οι γυναίκες ανάλογη ιατρική συμβουλή κα φροντίδα, αλλά επιβάλλεται.

Σήμερα ξέρουμε ότι η καλή σεξουαλική ζωή δεν προσφέρει μόνο ψυχολογικό όφελος, αλλά και οργανικό (σωματικό): αυξάνει την αγγείωση και την αιμάτωση στη γεννητική περιοχή, θρέφει τον κόλπο, τονώνει τους μυς που στηρίζουν το δάπεδο της πυέλου, αυξάνει την παραγωγή αντικαταθλιπτικών ορμονών, κάνει αερόβια άσκηση στην καρδιά και στα αγγεία.

Η γυναίκα, λοιπόν, οφείλει να απευθύνεται στον ειδικό γυναικολόγο όχι μόνο όταν η εμμηνόπαυση είναι ήδη εγκατεστημένη, αλλά από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι που περνάει από μόνο του. Δεν είναι ίωση! Είναι η αρχή μιας ζωής χωρίς ενδογενή οιστρογόνα, που σήμερα κατά μέσο όρο στην Ευρώπη διαρκεί 50 ολόκληρα χρόνια! Η γυναίκα που μπαίνει σήμερα στην εμμηνόπαυση, θα φτάσει τα 100, αφού η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία διπλασίασαν σχεδόν τον μέσο όρο ζωής τα τελευταία χρόνια.

Τα σύγχρονα όπλα

Η αισθητική και επανορθωτική γυναικολογία είναι ο κλάδος της γυναικολογίας που δρα σαν ασπίδα προστασίας ανάμεσα στη γυναίκα και την εμμηνόπαυση, διαθέτοντας εξελιγμένα τεχνολογικά και φαρμακευτικά όπλα:

  • Lifting κόλπου και vaginal rejuvenation με fraxel laser.
  • G spot shot με ειδικό υαλουρονικό οξύ στο σημείο G του κόλπου για μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.
  • Lifting αιδοίου και κλειτορίδας.
  • PRP ιατρική αυτόλογη μεσοθεραπεία στα γεννητικά όργανα για αναγέννηση.
  • Πλαστική αποκατάσταση περινέου κ.λπ.

Κωνσταντία Κουλουμπή : επικοινωνία ΕΔΩ
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,
Επιστ. Συνεργάτις ΛΗΤΩ